Kokosriekstu miltus iegūst no kaltēta kokosriekstu augļu mīkstuma. Šie milti ir bagāti ar uzturvielām un šķiedrvielām,tajā pašā laikā tiem ir zems ogļhidrātu saturs, kā arī tie nesatur glutēnu. Kokosriekstu milti nesatur tik daudz ogļhidrātus kā citi miltu veidi, turklāt tiem pat ir mazāk ogļhidrātu kā dažiem dārzeņiem. Kokosriekstu milti satur tikpat daudz proteīnu kā kviešu milti, taču nesatur glutēna proteīnu, tāpēc tos var lietot uzturā cilvēki ar glutēna un kviešu nepanesamību.
Kokosriekstu milti nesatur tik daudz sagremojamo ogļhidrātus kā citi miltu veidi, turklāt tiem pat ir mazāk sagremojamo ogļhidrātu kā dažiem dārzeņiem. Tajā pašā laikā kokosriekstu milti satur tikpat daudz proteīnu kā kviešu milti, taču nesatur glutēna proteīnu, tāpēc tos var lietot uzturā cilvēki ar glutēna un kviešu nepanesamību.
Kokosriekstu milti ir ieteicami arī cilvēkiem, kuri seko diētai, jo tie satur lielu daudzumu šķiedrvielas – 58%, kur pretī kviešu milti satur 27%.
- Produkti ar augstu šķiedrvielu saturu sniedz sāta sajūtu, turklāt šķiedrvielas mums ir veselīgas, jo:
- Veicina sirds veselību un stiprina imūnsistēmu;
- Veicina labāku pārtikas sagremošanu;
- Uzlabo vitamīnu un minerālvielu uzsūkšanās spēju;
- Veicina organisma attīrīšanos jeb detoksifikāciju;
- Uzlabo holesterīna līmeni.
Miltus var pievienot musli, jogurtiem un desertiem. Lai piešķirtu piena kokteiļiem, smūtijiem un citiem dzērieniem eksotisku garšu, var pievienot dzērienam vienu ēdamkaroti kokosriekstu miltu. Nedaudz miltu var pievienot arī zupām un sautējumiem.
Aveņu kakao kokoskūciņa ar zemesriekstu sviestu
sausās sastāvdaļas
5 ĒK kokosriekstu miltu
1 ĒK ar kaudzi pilngraudu miltu
1 ĒK turku zirņu miltu
1 ĒK ar kaudzi auzu miltu
1 ĒK brūnais cukurs
3 ĒK kakao
cepamais pulveris
Slapjās sastāvdaļas:
2/3 glāzes pašgatavotā kokosriekstu piena
1/3 glāzes kokosriekstu eļļa
1/3 glāzes silta ūdens
1 ĒK kļavu sīrups
1/2 tējkarote ābolu etiķis
Piedevas:
zemesriekstu sviests
vasarā pašgatavots aveņu ievārījums vai saldētas avenes
Kūka no minētajiem sastāvdaļu daudzumiem sanāk neliela, aptuveni 18 cm diametra forma.
Sajauc kopā visas sausās sastāvdaļas. Izkausē kokoseļļu, sajauc ar kokosriekstu pienu, karsto ūdeni, ābolu etiķi un kļavu sīrupu un pievieno sausajam maisījumam. Visu lēnām maisa ar putojamo slotiņu, kamēr izveidojas vienmērīga bieza krējuma konsistences mīkliņa. Šajā brīdī var pievienot papildus kokosriekstu pienu/siltu ūdeni vai kādus no miltiem, ja mīkla šķiet par biezu vai šķidru.
Gatavo mīklu liek formā un papildina ar zemesriekstu sviestu. Iesakam zemesriekstu sviestu bez jebkādām papildus piedevām. Zemesriekstu sviestu vienkārši ieliek mīklā pa gabaliņiem, nevis iemaisa visā mīklas masā, tā, lai kožot gatavajā kūciņā, ik pa brītiņam uzkostos zemesriekstu sviesta garšas!
Liek kūku cepties 180 grādu temperatūrā aptuveni uz 25 minūtēm un, kad kūciņa jau šķiet teju teju gatava, pārklāj to ar aveņu ievārījumu un liek cepties vēl uz 10 min. Gatavs!
Nesatur glutēnu, bez glutēna.
Ražotājs: Heera P&B Foods Ltd, Indija
Iepakojums: 700 g