Ražotājs: SATTVA Foods Ltd, Indija
Iepakojums: 500g, 1kg
Mung Dal (maš)
Mung Dal ir Indijas, Āzijas un ājurvēdas virtuves klasika, ko ir viegli pagatavot: nepieciešams tikai nedaudz laika, lai tas kļūtu mīksts.
Mung Dal izcilā aromātiskā garša lieliski sader ar klasisko garšvielu ēsmu un basmati rīsiem.
Ājurvēdas zinātnē Mung Dal augstu vērtē tā augstā proteīna satura dēļ. Mung Dal ir arī ļoti viegli sagremojams.
Mung-dalam no pupām ir sāja garša. To viegli izvārīt, organisms to viegli izmanto, un sakarā ar to Mung-dals ieteicams bērniem, veciem cilvēkiem un atveseļošanās periodā. Par Dalu sauc arī zupu, kuru gatavo no šīm pupām. Dalu pasniedz kā piedevas pamatēdienam vai pārlej rīsus. Ēdot ar maizi, dals var kļūt par pamatēdienu.
Dals bagāts ar dzelzi un B grupas vitamīniem, bez tam tas ir galvenais olbaltuma avots vēdiskajā kulinārijā. Dažas dala šķirnes olbaltumvielu ziņā neatpaliek no gaļas, bet ir šķirnes, kas šajā ziņā pat pārspēj gaļu. Kad dalu lieto kopā ar citiem olbaltumvielām bagātiem produktiem, - graudaugiem, riekstiem un piena produktiem, - tad organisms labāk izmanto olbaltumvielas. Piemēram, rīsa olbaltumvielas izmantojam par 60%, dala – par 65%, bet šos produktus lietojot kopā, olbaltums izmantojas par 85%.
Gatavošana: mung-dalu ieber platā kastrolī ar biezām sieniņām, ūdeni pievieno attiecībās 1:6, pievieno nedaudz sviesta, svaigu ingveru un šķipsniņu kurkuma. Ik pēc brīža apmaisa, kamēr ūdens sāk vārīties. Pēc tam uguni samazina, kastroli blīvi apsedz ar piegulošu vāku, vāra uz lēnas uguns, kamēr dals kļūst mīksts. Parasti tas prasa apmēram 45 minūtes.
Kičari Pančakarmai: 1 porcija.
1. Ar glāzi nomēra 1 tilpumu rīsu un ½ tilpumu Mung-dal (maš). Vienai lielai porcijai nepieciešams 1/3 200gr. glāzes rīsu. Proporcijas – atbilstoši.
2. Tējkannā uzvāra ūdeni.
3. Kastrolī, kurā gatavosiet ēdienu, ieliek 1-2 tējkarotes Gi sviesta, un liek uz uguns.
4. Kad sviests izkusis, nekavējoties pievieno garšvielas. 30-40 sekunžu laikā garšvielas pievieno sekojošā kārtībā: a) vispirms veselas sinepju un kumina sēklas, - abus pa 1/3 tējkarotes; b) pēc tam maltu kurkumu, ingveru, koriandru un asafetidu – pa ¼ tējkarotes.
5. Uzkarsētajam sviestam ar garšvielām pievienojam rīsus un dalu. Visu samaisa un apcep apmēram 1-2 minūtes.
6. Pievieno vārošu ūdeni – 4 daļas (attiecībā pret nomērīto rīsa tilpumu). Mērīšanu veic ar to pašu glāzi vai krūzīti.
7. Visu samaisām, viss vārās. Pievienojam methi lapas un sāli pēc garšas.
8. Var pievienot vienu nelielu burkānu un nedaudz ķirbi – Kičari būs sulīgāks un garšīgāks.
9. Tūlīt samazinām liesmu un uz 20 minūtēm uzliekam taimeri.
10. Pēc 20 min. Kičari gatavs. Uguni izslēdzam. Gatavs!
11. Mazliet uzliekam Gi sviestu, zaļumus un melno sāli.
Labu apetīti!
|
+371 286-688-54 herbals@herbals.lv SIA ELFARM HERBALSHOP LV40003936046 Kr. Valdemāra 159, Rīga, LV-1013, Latvija Rekvizīti norēķiniem: AS Swedbank HABALV22 KONTS: LV66HABA0551017184222 |
Akcijas Kā pasūtīt? Kur nopirkt? Kā pasūtīt? Draugi Aurvēdiskie augi Uzzini savu Došu |
Dabur Organic India Himalaya Drug Planet Ayurveda Indian Henna Bioherba Herbals Diet Swanson LIFELINES |
|