Chana Dal ir brūni zirņi, kas ir nomizoti, sašķelti un pulēti. Tiem ir zemei līdzīgs pikants aromāts kā brūniem zirņiem. Chana Dal sauc arī par Bengālijas zirņiem, Kadale Bele un Kadalai Paruppu. Tie ieņem būtisku vietu Indijas kulinārijā, jo tie ir tik garšīgi, barojoši un daudzpusīgi. Pēc krāsas un izmēra atgādina dzeltenos zirņus, tomēr tie ir saldāki un ar riekstu garšu.
Chana Dal bieži tiek kombinēts ar saldiem dārzeņiem, piemēram, ķirbi un cukini. Tos ir ātrāk pagatavot nekā veselos zirņus. Tie ir populāri Indijas un Tuvo Austrumu ēdienos. Chana Dal ir pikants aromāts. Tas izvārās pusstundas laikā (atstājot uz ilgāku Chana Dal izjūk ūdenī - tas ir lieliski piemērots biezeņiem un biezām zupām, kā arī sautējumiem).
Lietošana:
- Tāpat kā visiem citiem šķeltajiem zirnīšiem, to var vārīt un tad cept ar ķimenēm / sinepju sēklām, asafetidu, ķiploku, ingveru, sīpoliem un tomātiem.
- Kad sagrauzdēti, to var izmantot kā uzkodu un tas joprojām būs ļoti barojošs.
- Tos var samalt un izmantot kā miltus pie dažādiem ēdieniem.
- Chana Dal var uz nakti iemērkt ūdenī un vēlāk pievieno dārzeņiem, kamēr tie tiek vārīti, lai dotu ēdienamm jaunu garšu un sāta sajūtu.
- Bengālijā, ttie tiek gatavoti kā saldēdiens ar kokosriekstu gabaliņiem.
Padoms: Chana Dal jāvāra nedaudz ilgāk kā lēcas, tāpēc ieteicams uz dažādm stundām iemērkt ūdenī pirms vārīšanas.
Ko tas dod veselībai?
- Chana Dal ir augsts šķiedrvielu saturs un tas pazemina holesterīna līmeni.
- Tiek uzskatīts kā ļoti labvēlīga cilvēkiem ar cukura diabētu.
- Chana Dal satur svarīgas minerālvielas, piemēram, cinku un kalciju.
- Chana Dal ir labs proteīna avots, un tam ir zems tauku saturs.
Uzglabāšana: Uzglabāt hermētiskā traukā, vēsā, sausā vietā.
Recepte
1. Chana dal iemērc uz 1 h pietiekami lielā ūdens daudzumā. Pēc tam vāra līdz gatavi.
3. Pievieno 1 sasmalcinātu sīpolu un cep līdz zeltaini brūnas. Tad kad sīpoli ir zeltaini brūnas, pievieno 1 tējk ingveru un 1-2 ķiploka daiviņas (sasmalcinātas).
4. Pievienot kurkuma pulveri un zaļo čilli, Garam masalu, pēc tam sasmalcinātu tomātu un sāli.
5. Iemaisa divas ēdamk. jogurta.
6. Pievieno maisījumam vārītus dal zirnīšus, nedaudz pamaisa.
7. Dekorē ar krējumu, koriandra lapām un dāvar pievienot sviestu.
+371 286-688-54 herbals@herbals.lv
SIA ELFARM HERBALSHOP
LV40003936046
Kr. Valdemāra 159, Rīga, LV-1013, Latvija
Rekvizīti norēķiniem:
AS Swedbank HABALV22
KONTS: LV66HABA0551017184222