Krustnagliņas veselas
Ražotājs: Global Foods Ltd, Indija
Iepakojums: 50g
Krustnagliņas – aromātiskie un mazliet dedzinošie mūžzaļā, 10–12 m augstā tropu koka Syzygium aromaticum ziedu žāvētie pumpuri – pasaulē ir plaši pazīstami gan kulinārijā, gan medicīnā. Par krustnagliņu dzimteni uzskata Moluku salu arhipelāgu, kas pazīstams arī kā Garšvielu salas. Moluku salas atrodas Indonēzijas austrumos.
Galvenā krustnagliņu sastāvdaļa ir ēteriskās eļļas (15 līdz 26 procenti), kurās ir 96 procenti evgenola.
Krustnagliņu ārstnieciskās īpašības: krustnagliņu izvilkums palīdz pret nelabumu un veicina gremošanu, kā arī uzlabo asinsriti. Ārīgi izvilkumu izmanto ierīvēšanai - pret neiralģijām un reimatismu. Savukārt zobārstniecībā šis izvilkums noder kā antiseptisks un sāpes mazinošs līdzeklis. Krustnagliņu košļāšana atsvaidzina elpu. Ar krustnagliņām aromatizētu eļļu izmanto masāžai, tā stimulē organisma darbību, mazina muskuļu un nervu spriedzi.
Krustnagliņas, kā arī dilles, ķimenes, fenhelis un anīss palīdzēs novērst zarnu gāzes. Krustnagliņas var lietot arī elpošanas ceļu slimību un gremošanas orgānu saslimšanu ārstēšanai. Tās efektīgi iedarbojas arī pret pinnēm, ādas čūlām, brūcēm un miežgraudiem. Krustnagliņas atbaida arī odus un kodes.
Kulinārijā:
Lielākoties no krustnagliņām gatavo marinādes - sēņu, augļu, ogu, gaļas, dārzeņu. Retāk - zivju. Gatavo arī mērces un piedevas. Šī garšviela ne tikai bagātina un dažādo ēdiena garšu, bet arī to iekonservē. Krustnagliņas lieliski der kāpostu (īpaši sarkano) un kolrābju ēdienu pagatavošanā, tās pievieno aukstajām uzkodām, gaļas zupām un buljoniem, ar tām gatavo dārzeņus, putras un plovus. Bieži vien krustnagliņas kopā ar kanēli izmanto saldajos ēdienos - kompotos, pudiņos un citos konditorejas izstrādājumos. Savienojumā ar melnajiem pipariem krustnagliņas lieliski sader ar ceptu gaļu - jēru, cūkgaļu, liellopa gaļu, kā arī mērcēs, kuras pasniedz kā piedevu mājputnu gaļai.
Krustnagliņas lieliski piešķir aromātu ne tikai karstam, bet arī aukstam ūdenim, to arī iekrāsojot brūnganā tonī. Īpašu un pikantu garšu krustnagliņas piešķir dzērieniem. Tās pievieno punšiem, karstvīniem, kafijai, kakao. Garšviela labi sader ar plūmju, ābolu un dzērveņu sulām.
Paaugstināta temperatūra, īpaši ja krustnagliņas pievieno verdošiem ēdieniem, samazina krustnagliņu aromātu, un ēdiens kļūst rūgts. Īpaši nepatīkami tas ir saldajos ēdienos un konditorejas izstrādājumos. Jāielāgo, ka tiem ēdieniem, kuri jāgatavo ilgi, krustnagliņas jāpievieno pēc iespējas vēlāk, jo tad labāk būs jūtama to garša un aromāts. Marinādēs šo garšvielu pievieno kopā ar citiem komponentiem, mīklās un pildījumos - pirms termiskās apstrādes, gaļas ēdienos - 10-15 minūtes pirms ēdiena gatavības, buljonos, zupās un mērcēs - 3-5 minūtes pirms gatavības. Nekādā gadījumā nevajadzētu pievienot krustnagliņas ēdieniem, kuriem nepieciešama ilgstoša karstuma apstrāde.
Visvairāk krustnagliņu var pievienot marinādēs: sēņu marinādē 1-2 gramus uz 10 kg sēņu, augļu un ogu marinādēs un dārzeņu marinādēs 3-4 gramus uz 10 litriem marinādes. Mīklai var pievienot 4-5 krustnagliņas uz 1 kg mīklas kopā ar citām garšvielām. Vislabāk, lai krustnagliņas veidotu 1/5-1/7 no garšvielu daudzuma ēdienā. Kompotos, zupās, mērcēs un buljonos jāpievieno 1 krustnagliņa uz 2-3,5 glāzēm šķidruma. Gatavojot gaļu, var pievienot 2 krustnagliņas katrā porcijā, bet jāatceras, ka, cepot gaļu, jāpievieno maltas krustnagliņas, bet vārot - veselā veidā. Maltas krustnagliņas vajadzētu iegādāties minimālās devās, jo tās ātri bojājās un iegūst nepatīkamu aromātu.
Jāizvairās no liela krustnagliņu daudzuma apvienošanas ar etiķi, vīnu un produktiem, kuru sastāvā ir spirts. Spirtā daudz spēcīgāk šķīst krustnagliņu rūgtās vielas, kuras ne tikai ir nepatīkamas pēc garšas, bet nav arī veselīgas.
|
+371 286-688-54 herbals@herbals.lv SIA ELFARM HERBALSHOP LV40003936046 Kr. Valdemāra 159, Rīga, LV-1013, Latvija Rekvizīti norēķiniem: AS Swedbank HABALV22 KONTS: LV66HABA0551017184222 |
Akcijas Kā pasūtīt? Kur nopirkt? Kā pasūtīt? Draugi Aurvēdiskie augi Uzzini savu Došu |
Dabur Organic India Himalaya Drug Planet Ayurveda Indian Henna Bioherba Herbals Diet Swanson LIFELINES |
|