Čia – mazas sēkliņas ar patīkamu riekstu garšu, bagātas ar proteīniem un neaizstājamām Omega-3,6 taukskābēm, novērš uzturvielu trūkumu organismā. Šis dabiskais, ļoti barojošais produkts viegli pieejamā veidā satur neaizstājamās aminoskāpes, polinepiesātinātās taukskābes Omega-3 un Omega-6, vitamīnus un minerālvielas.
Čia sēklas kalpo kā papildus enerģijas avots, pie tam viegli uzsūcas un sniedz sāta sajūtu, veicinot svara samazināšanu. Tās ir lielisks produkts, kuru noteikti vajadzētu lietot ikdienas uzturā.
Šo leģendāro augu izmantoja Maiji un Acteki. Acteku karavīri karagājienu un kauju laikā pārtika no Čia sēklām, kas sniedza viņiem spēku un izturību. Zināms, ka viņi spēja iztikt ar vienu sauju Čia sēklu dienā.
• Čia – ideāls olbaltumu avots veģetāriešiem, vegāniem un sportistiem. 20% no Čia sēklu svara sastāda augstvērtīgas augu izcelsmes olbaltumvielas, kuras satur visas neaizstājamās aminoskābes. Salīdzinajumam kvieši un kukurūza satur 14%, rīsi – 15%, auzas – 9%, mieži – 9%, amarants – 15%. Nesatur glutēnu, viegli sagremojamas!
• Čia sēklās ir lielāks Omega-3 un Omega-6 taukskābju saturs kā linsēklās. Čia eļļā Omega-3 procentuāli sasniedz 60%! Taukskābes ir nepieciešamas taukos šķīstošo vitamīnu A, D, E un K metabolismam, šie vitamīni ir šūnu elpošanas un šūnu, gļotādu un nervu enerģijas apgādes katalizators. Salīdzinājumam: saulespuķu eļļā 0,3%, olīvu eļļā – 1,5%, mencu aknās līdz 20%, dažās jūraszālēs līdz 40%, lašu ikros līdz 35%.
• Čia, atšķirībā no zivju produktiem, nesatur holesterīnu! Vēl vairāk, Čia sēklu lietošana veicina holesterīna līmeņa samazināšanos asinīs. Līdz ar to asinsvados samazinās asterosklerotiskās plātnītes, normalizējas spiediens (īpaši hipertoniķiem), samazinās insulta un sirds asinsvadu saslimšanu risks.
• Čia ir lielisks kalcija apgādes avots. Kalcijs ir nepieciešams normālai kaulu un muskuļu sistēmas attīstībai un funkcionēšanai, īpaši bērniem un sportistiem, kā arī osteporozes novēršanai un samazināšanai , īpaši sievietēm menopauzes laikā. Pētījumi liecina, ka Čia sēklas satur 5 reizes vairāk kalcija nekā pienā. Pateicoties Čia sēklās esošajam boram organisms pilnvērtīgi uzsūc kalciju. Bors darbojas kā katalizators kalcija uzsūkšanai un asimilācijai.
Izmantošana: Ēdiet Čia sēklas kopā ar augļiem, ogām, salātiem, zupām, otrajiem ēdieniem vai pievienojiet kokteiļiem. Pirms ēšanas Čia sēklas nav nepieciešams termiski apstrādāt.
Tās var lietot arī tīrā veidā samaisot glāzē ūdens vai pievienojot 1 ēdamkaroti sēklu dažādiem graudaugiem, jogurtam, musli, sulai, mīklai, auzu pārslām, salātiem, sviestmaizēm, sieram, sviestam, augļu kokteiļiem, zupām.
CHIA SEEDS http://www.herbals.lv/lv/superfoods?a=3890
VIKTORIJA DARAKOVA
Jogas un ajurvēdas konsultante.
|
+371 286-688-54 herbals@herbals.lv SIA ELFARM HERBALSHOP LV40003936046 Kr. Valdemāra 159, Rīga, LV-1013, Latvija Rekvizīti norēķiniem: AS Swedbank HABALV22 KONTS: LV66HABA0551017184222 |
Akcijas Kā pasūtīt? Kur nopirkt? Kā pasūtīt? Draugi Aurvēdiskie augi Uzzini savu Došu |
Dabur Organic India Himalaya Drug Planet Ayurveda Indian Henna Bioherba Herbals Diet Swanson LIFELINES |
|