Triphala ir augu izcelsmes līdzeklis, kas sanskritā burtiski nozīmē "trīs augļi". Sastāv no trīs Indijā augošu ārstniecības augu (amla, bibhitaki, haritaki) žāvētu augļu maisījuma vienādās daļās. Jūs varat iegādāties triphala tablešu, dražeju, kapsulu (vati), pulvera (churna) veidā.
Kam paredzēta Triphala?
Triphala galvenā īpašība ir attīrīšana, un tas ir nepieciešams, lai aktivizētu ķermeņa pašatveseļošanās procesus. Tā satur lielu daudzumu augļskābju un bioloģiski aktīvo savienojumu, vitamīnu C. Unikālais sastāvs ļāva vienā produktā iegūt piecas dažādas garšas: skābu, pikantu, rūgtu, savelkošu, saldu.
Triphala augu sastāvdaļas
Terminalia bellirica (bibhitaki) augļi. Tie satur daudz labvēlīgu augu savienojumu: ellagīnskābes un gallskābes, tanīnus, flavonus un lignānus. Tos izmanto, lai novērstu gremošanas, nervu, ekskrēcijas un elpošanas sistēmas traucējumu izpausmes. Tiem piemīt pretparazītu iedarbība, tie izšķīdina un izvada no elpošanas sistēmas uzkrātās gļotas, kā arī akmeņus.
Emblica officinalis augļi (Amla, Emblica officinalis, amalaki, Indijas ērkšķogas). Tie ir ēdami augļi ar šķiedrainu konsistenci, kas ietekmē visus ķermeņa audus, orgānus un sistēmas. Garša ir skābena, asa. Satur C vitamīnu, minerālvielas un aminoskābes, fenolus, rutīnu, emblikolu, kurkuminoīdus, tanīnus, filembelskābi.
Terminalia chebula (haritaki) augļi. Šī ir galvenā Triphala sastāvdaļa. Satur polifenolus, terpēnus, flavonoīdus, antocianīnus. Tam ir spēcīgas antioksidanta un pretiekaisuma īpašības, tas pozitīvi ietekmē nervu sistēmu, baro smadzeņu šūnas un aktivizē smadzeņu procesus, normalizē gremošanas un redzes funkcijas, kā arī labvēlīgi ietekmē balss saites.
Kādas Triphala formas jūs varat iegādāties?
•
Triphala Churna - žāvētus augus saberž pulverī, lieto ar pienu vai siltu ūdeni, pēc garšas var pievienot medu.
•
Triphala Vati - tablešu veidā pulveris (tabletes, kapsulas).
•
Triphala Ghan – ir koncentrētāka formula un ir trīs augu ekstrakts.
Triphala formu īpatnības:
Triphala Churna
ir smalki samalta pulvera veidā, kas ir pamatforma. Pateicoties ražošanas vienkāršībai, tas ir vispieejamākais.
Papildus tradicionālajai lietošanai,
Triphala churna var izmantot kā enterosorbentu, kā arī ārīgi dermatoloģisku problēmu gadījumā. Atšķaidot pulveri ar pienu vai karstu ūdeni, to var dzert kā tēju, kas lieliski nodod visu garšu klāstu un ātrāk uzsūcas kuņģa-zarnu traktā. Atšķirībā no
Triphala vati un citām šķirnēm, churna palīdz dziedēt garšu. Tomēr trūkums ir tāds, ka ne visi spēj novērtēt pulvera garšu.
Triphala Vati
To ražo tablešu un kapsulu veidā, kas pazīstamas daudziem. Trīs augu pulveri saspiež tabletēs vai iepako kapsulās.
Triphala vati un
Triphala churna satur vislielāko C vitamīna daudzumu.
Triphala Ghan
Toksīnu noņemšanai tiek izmantota jaudīgāka iespēja -
Triphala Ghan ekstrakts ir tradicionālā līdzekļa pastiprināta versija.
Tomēr tajā nav absolūti nekāda C vitamīna, un caureju veicinošā iedarbība ir minimāla.