Interesējoties par veselīgu dzīvesveidu un uzturu, ļoti bieži nākas sastapties ar apgalvojumiem, ka veselīga cilvēka ēdienkartē noteikti ir iekļaujami produkti, kas satur tik vērtīgās un organismam nepieciešamās šķiedrvielas. Taču reti kad tiek izskaidrots, kas tad ir šīs tik svarīgās šķiedrvielas? Kādēļ tās ir tik nepieciešamas mūsu organismam? Kuri no pārtikas produktiem ir ar šķiedrvielām visbagātākie?
KAS IR ŠĶIEDRVIELAS?
Pēc savas definīcijas šķiedrvielas ir balastvielas, kas nonākot gremošanas traktā fermentu ietekmes rezultātā nesašķeļas un neizmainās, bet gan turpina savu gaitu tālāk. Vienkāršākiem vārdiem sakot šķiedrvielas ir uzturvielas, kas gremošanas procesā nesadalās un neuzsūcās, bet gan, noslēdzoties gremošanas ciklam, vienkārši izvadās ārā no organisma. Šķiedrvielām pašām par sevi nav nekādas uzturvērtības, jo cilvēka gremošanas procesā neizdalās tādi fermenti, kas varētu sašķelt ar uzturu uzņemtās šķiedrvielas. Taču tikai tādēļ, ka šķiedrvielām nav uzturvērtības, tās tomēr nevar uzskatīt par nevērtīgām, jo tās veic vairākas citas būtiskas funkcijas mūsu organismā un līdz ar to ir pat ļoti nepieciešamas.
Šķiedrvielas ir ogļhidrāti, tikai to molekulas sastāvā ir vairāk oglekļa atomu – līdz ar to šķiedrvielas ir polisaharīdi. Pazīstamākie polisaharīdi ir CELULOCZE (augu šķiedrās), CIETE (sastāv no amilozes un amilopektīna), GLIKOGĒNS (saukts arī par dzīvnieku cukuru, jo atrodams dzīvnieku šūnās) un HITĪNS (kukaiņu ķermeņu apvalkos).
Atšķirībā no pārējām uzturvielām – olbaltumvielām, ogļhidrātiem un taukiem, kuras mūsu organismā gremošanas rezultātā tiek sašķeltas un pēc tam uzsūktas – šķiedrvielas netiek sagremotas. Tādā veidā tās neizmainītas pārvietojas caur kuņģi, tievajām zarnām un resno zarnu, līdz tiek izvadītas ārā no organisma. Šķiedrvielas palielina izkārnījumu apjomu un mīkstina tos. Šķiedrvielu darbības rezultātā, lielākām izkārnījumu masām ir vieglāk pārvietoties pa zarnām, samazinot aizcietējumu rašanās iespēju. Savukārt, ja izkārnījumi ir pārāk ūdeņaini un šķidri, tad tieši šķiedrvielas ir tās, kas spēj tos padarīt blīvākus, jo absorbē sevī lieko ūdeni un piešķir izkārnījumiem apjomu.
Pēc sava veida, šķiedrvielas var iedalīt divās lielās grupās:
• Ūdenī šķīstošās šķiedrvielas – šķīstot ūdenī, tās veido gēlveidīgu masu, kas, virzoties pa mūsu gremošanas traktu, dara vairākas būtiskas lietas, piemēram, palīdz samazināt holesterīna un glikozes līmeni mūsu asinīs. Ūdenī šķīstošās šķiedrvielas visvairāk satur tādi pārtikas produkti kā zirņi, pupiņas, āboli, auzu pārslas, mieži, citrusaugļi, burkāni.
• Ūdenī nešķīstošās šķiedrvielas – šīs šķiedrvielas nešķīst ūdenī. Tām ir vairāki svarīgi uzdevumi mūsu gremošanas sistēmā – šīs šķiedrvielas ir būtisks palīgs, lai barība labāk pārvietotos pa gremošanas traktu, tās palielina arī izkārnījumu masu un ir ļoti būtiskas sevišķi tiem cilvēkiem, kurus nomoka aizcietējumi vai neregulāra vēdera izeja. Visvērtīgākie nešķīstošo šķiedrvielu avoti ir kviešu milti, kviešu klijas, rieksti un visdažādākie dārzeņi.
Lielākā daļa produktu, kas satur šķiedrvielas, parasti satur abu iepriekš minēto veidu šķiedrvielas, tikai atšķirīgos daudzumos. Tieši tādēļ, lai gūtu maksimālu labumu no šķiedrvielām, ēdienkarte noteikti ir jādažādo, lai nepieļautu pārāk lielu vienveidību tajā.
Kviešu šķiedrviela / Diēta svara organisma attīrīšanai un samazināšanai >>
KĀ ŠĶIEDRVIELAS SPĒJ MUMS PALĪDZĒT?
Šķiedrvielas spēj palīdzēt mums un mūsu veselībai vairākos veidos, šoreiz zalesinfo.lv ir apkopojis astoņus svarīgākos veidus, kā šķiedrvielas spēj mums palīdzēt un kad par to uzņemšanu ir ieteicams piedomāt pastiprināti:
• Šķiedrvielas kā palīgs gremošanas procesā un vēdera aizcietējumu gadījumā – šis, protams, ir pats populārākais iemesls, kādēļ šķiedrvielas ir ieteicams uzņemt jebkuram cilvēkam. Tās palīdz mūsu organismam gremošanas procesā, līdz ar to veidojot normālu un regulāru vēdera izeju, kā arī palīdz cīnīties ar vēdera aizcietējumiem. Uzņemot pietiekamu daudzumu šķiedrvielu, mēs nodrošinām savu organismu un gremošanas sistēmu ar palīgu, kas palīdz barībai kustēties pa gremošanas sistēmu – cauri kuņģim, tievajām zarnām un resno zarnu. Šķiedrvielas neļauj izkārnījumiem kļūt pārlieku citiem, vai pārlieku mīkstiem, šķidriem. Līdz ar to normalizējas un regulējas vēdera izeja, tiek novērsta vēdera pūšanās un citas, ar gremošanas orgānu sistēmas darbības traucējumiem, saistītas pazīmes, kā arī uzlabojas cilvēka pašsajūta kopumā.
• Šķiedrvielas kā savdabīga birste – speciālisti uzskata, ka šķiedrvielas darbojas arī kā savdabīga birste, kas izslauka no mūsu zarnām visu to, kas tur ir lieks – tās veido lielāku izkārnījumu apjomu, līdz ar to neļaujot kaut kam palikt zarnās, bet visu nevajadzīgo izvada ārā. Tā rezultātā mēs nodrošinām sava kuņģa un zarnu tīrību, kas savukārt ir tiešā veidā atbildīga par visu mūsu organismam nepieciešamo barības vielu un vitamīnu netraucētu uzsūkšanos asinīs.
• Šķiedrvielas kā palīgs moža gara un viegluma sajūtas radīšanā – tīrs kuņģa-zarnu trakts ļauj saglabāt pienskābās baktērijas. Tieši šīs baktērijas ir ļoti būtiskas procesā, kura rezultātā mūsu organisms no uzņemtajām barības vielām uzsūc visus tam nepieciešamos vitamīnus un citas vielas. Tas, protams, uzlabo mūsu pašsajūtu un veicina veselību. Turklāt pateicoties pietiekošam šķiedrvielu daudzumam mūsu organismā tiek nodrošināta tāda vide, kas neļauj attīstīties arī infekcijām un novērš vēdera problēmas – apgrūtinātu darbību, pūšanos u.c. nepatīkamas sajūtas.
• Šķiedrvielas kā palīgs izskata uzlabošanā – dažādos pētījumos ir pierādīts, ka pietiekams un regulārs uzņemto šķiedrvielu daudzums nodrošina arī labāku un veselīgāku cilvēka ādas izskatu. Iemesls tam ir visai vienkāršs – ja kuņģa-zarnu trakts ir piesārņots un netīrs, tad tas nespēj tikt galā ar tam paredzētajiem uzdevumiem. Lai veiktu šos uzdevumus, palīgā nāk arī citi orgāni, tajā skaitā āda. Tādēļ, ja ir sūdzības par problemātisku ādu vai, piemēram, nepatīkamu un specifisku ķermeņa aromātu, tad pirmais, kam vērts pievērst uzmanību – ēdienkarte un ēšanas paradumi. Vai uzturs ir pietiekoši bagāts ar šķiedrvielām?
• Šķiedrvielas, kā palīgs svara kontrolēšanā un svara zaudēšanā – produkti un ēdieni, kas satur pārāk daudz taukvielas un cukuru, piemēram, saldumi, rada sāta sajūtu gandrīz nekavējoties, taču tā diemžēl parasti nav ilgstoša un jau pēc neliela laika brīža atgriežas apetīte un izsalkums. Šie ēdieni satur daudz kaloriju un pārmērīga to lietošana, protams, noved pie liekā svara parādīšanās un pieauguma. Savukārt šķiedrvielām bagāts uzturs, piemēram, pilngraudu produkti, kas satur nerafinētus ogļhidrātus, rada sāta sajūtu un spēj to noturēt ievērojami ilgāku laiku, turklāt šie produkti satur salīdzinoši izteikti mazāk kalorijas, kas arī palīdz daudz labāk izvairīties no liekā svara un kontrolēt to. Starp citu, sāta sajūtu mēs savā organismā sajūtam divējādi – pirmkārt, bioķīmiski, aptuveni 20 minūtes pēc ēšanas, un fiziski –brīdī, kad vēders ir pieēsts burtiski pilns. Iekļaujot savā ēdienkartē šķiedrvielas, mēs spējam panākt daudz ātrāku sāta sajūtas iestāšanos, jo šķiedrvielām ir īpašība piebriest un piepildīt kuņģi. Līdz ar to arī tiek apēsts mazāks ēdiena daudzums. Sāta sajūta saglabājas ievērojami ilgāk, turklāt šķiedrvielas arī palīdz uzsūkt visas tās sliktās vielas, kas paliek pāri ēdiena sagremošanas procesā, tādējādi tās palīdz nepiesārņot organismu.
• Šķiedrvielas kā palīgs holesterīna līmeņa kontrolēšanā un samazināšanā – jaunākajos zinātniskajos pētījumos ir atklāta šķiedrvielu būtiskā spēja palīdzēt organismam kontrolēt un samazināt holesterīna līmeni asinīs. Šajā ziņā visieteicamākās ir tās šķiedrvielas, kas ir ūdenī šķīstošas un organismā veido gēlam līdzīgu masu.
Info no zalesinfo.lv
|
+371 286-688-54 herbals@herbals.lv SIA ELFARM HERBALSHOP LV40003936046 Kr. Valdemara 159, Riga, LV-1013, Latvia Банковские реквизиты: AS Swedbank HABALV22 KONTS: LV66HABA0551017184222 |
Актуальные акции Как заказать? Где купить? Друзья Аюрведические растения Тест Узнай свою Дошу |
Dabur Organic India Himalaya Drug Planet Ayurveda Indian Henna Bioherba Herbals Diet Swanson LIFELINES |
|